مراحل آموزش پاراگلایدر
آموزش پاراگلایدر به صورت مرحله ای انجام می شود. به عبارت دیگر، برای آموزش دیدن نحوه پرواز با چتر پاراگلایدر، قرار نیست در یک یا چند جلسه آموزشی شرکت کنید و پس از آن آماده پروازهای تک نفره شوید. خلبانی پاراگلایدر یک امر حرفه ای است و به آموزش حرفه ای نیاز دارد.
ساختار آموزش پاراگلایدر بسیار شبیه به ساختار آموزش یک زبان جدید است. برای یاد گرفتن خلبانی پاراگلایدر نیز شما باید به صورت مرحله به مرحله، مهارتهای لازم را کسب و کنید و در پایان هر مرحله نیز یک گواهینامه دریافت می کنید که نشان دهنده سطح توانایی های شماست.
در این مقاله از کاپیتان فلای قصد داریم به صورت خلاصه در خصوص مراحل آموزش پاراگلایدر با شما صحبت کنیم.
چنانچه قصد دارید اطلاعات کاملی در مورد هر یک از دوره های آموزش پاراگلایدر به دست بیاورید، توصیه می کنیم حتما به صفحه اصلی سایت مراجعه کرده و روی هر کدام از دوره های مورد نظر کلیک کنید.
پاراگلایدر چیست؟
قبل از هر چیز بیایید کمی در مورد خود پاراگلایدر صحبت کنیم تا اگر ابهامی باقی است، از بین برود. پاراگلایدر در مفهوم عام، همان چتربازی است. حتما تا به حال چند بار شده که شما هم بر فراز آسمان تهران تعدادی آدم مشاهده کنید که با چترهای بزرگ خود مشغول پرواز کردن هستند. به آن چتر، پاراگلایدر گفته می شود.
پاراگلایدر در واقع ساده ترین وسیله پروازی است که بدون کمک هیچ وسیله موتوری در آسمان به پرواز درآمده و حرکت می کند. چتر پاراگلایدر درست مانند بال بزرگ یک پرنده عمل می کند و شما را از سطح زمین بلند می کند. برای پرواز کردن با پاراگلایدر به یک چتر مخصوص، هارنس یا صندلی، کلاه ایمنی و البته چتر نجات کمکی نیاز دارید.
توجه داشته باشید که چتر پاراگلایدر با چتر نجات تفاوت دارد. بال پاراگلایدر بسیار بزرگتر بوده و هدف آن کنترل جریان عبوری هواست نه فقط حبس کردن آن. این در حالی است که ساختار چتر نجات بسیار ساده تر بوده و ابعاد آن نیز کوچک تر است. چتر نجات یا کمکی، تنها در مواقع اضطراری و برای جلوگیری از سقوط شدید مورد استفاده قرار می گیرد.
با پاراگلایدر درست مانند یک پرنده آزاد و رها در پهنه آبی آسمان غوطهور خواهید شد، بنابراین طی مراحل آموزشی باید یاد بگیرید که مثل یک پرنده ماهر پرواز کنید. ضمن اینکه بال پاراگلایدر به شما متصل نیست، پس به مهارت های بیشتری از یک پرنده نیاز دارید!

آموزش پاراگلایدر
به پرواز درآمدن با پاراگلایدر واقعا کار چندان دشواری نیست. حتی در دوره مقدماتی نیز یاد می گیرید که چگونه به تنهایی با پاراگلایدر به پرواز در بیایید. اما “پرواز کردن” با پاراگلایدر به معنی واقعی آن، دشواری ها و پیچیدگی های زیادی دارد.
اینکه بال پاراگلایدر را پر از هوا کنید تا شما را از سطح زمین بلند کند به معنی پرواز کردن نیست، بلکه هنر کنترل کردن چتر روی آسمان، تغییر مسیر، شتاب گیری، ارتفاع گیری، کنترل سرعت، کنترل بال در شرایط ناپایدار، جلوگیری از سقوط و غیره مهارت هیا پرواز را معنی میکند.
اینکه در هنگام پرواز چه کارهایی می توانید با بال پاراگلایدر انجام دهید به سطح مهارت ها و توانایی ها شما بستگی دارد. هرچقدر در پرواز ماهرتر باشید، توانایی شما در انجام مانورهای مختلف نیز بیشتر خواهد بود. مراحل آموزش پاراگلایدر اصولا به همین دلیل طراحی شده اند. هر مرحله شامل آموزش مهارت ها و تکنیک های پروازی خاصی است که در نوع خود هم کافی هستند و هم پیش نیاز دوره های بعدی.
آموزش پاراگلایدر در تهران
تهران مهد آموزش پاراگلایدر است. بهترین موسسات آموزشی و مربیان حرفه ای پاراگلایدر در تهران حضور دارند. اصلی ترین دلیل این موضوع آن است که تهران شرایط اقلیمی مناسبی برای پاراگلایدر سواری دارد. در حاشیه های غربی و شرقی تهران ارتفاعات متعددی وجود دارند که شرایط آن ها برای پرواز با پاراگلایدر عالی است.
همانطور که اشاره شد، پاراگلایدر یک وسیله پروازی غیر موتوری است. به همین خاطر برای پرواز کردن با آن نیاز دارید حتما به یک مکان مرتفع بروید. به محل های مرتفعی که پرواز با پاراگلایدر از آنجا انجام می شود، سایت پروازی می گویند.
مهم نیست برای آموزش پاراگلایدر به آکادمی کاپیتان فلای مراجعه کنید یا آکادمی های دیگر، تمامی آموزش های عملی شما از یک یا چند تا از این سایت ها انجام می شوند:
- سایت شهید عسگری: این سایت که به سایت همت یا وردآورد هم معروف است، در غرب تهران واقع شده و شلوغ ترین سایت پروازی پایتخت به شمار می رود. برخورداری از سکوی تیک آف سنگفرشی باعث شده تا شرایط سایت همت برای آموزش پاراگلایدر و البته انجام انواع پروازهای تفریحی مناسب باشد.
- سایت شهید ناظری: این سایت که به سایت شهران یا جنت آباد شمالی هم معروف است، در نزدیکی منطقه تفریحی کوهسار قرار گرفته. این سایت دارای 4 سکوی تیک آف مختلف است که برای آموزش پاراگلایدر بسیار مناسبند.
- سایت چنار شرق دماوند: این سایت که به سایت آبسرد هم معروف است، در نزدیکی شهر دماوند واقع شده و مناظر طبیعی آن شگفت انگیز هستند. آبسرد به دلیل سرمای هوا، معمولا فقط در بهار و تابستان در دسترس است.
- سایت های کرج: سایت سوپا و عظیمیه کرج دو سایتی هستند که دسترسی به آن ها برای تهرانی ها نیز آسان است. بسیاری مراحل آموزش پاراگلایدر در این سایت ها انجام می شوند.
- سایت امامزاده هاشم: این سایت که در نزدیکی امامزاده هاشم قرار گرفته شرایط سختی دارد و بیشتر برای آموزش مراحل پیشرفته و حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرد. شرایط این سایت به گونه ای نیست که خلبان های مبتدی بتوانند از آن پرواز کنند.
آکادمی کاپیتان فلای تمامی مراحل آموزش پاراگلایدر را به صورت استاندارد و مطابق با سیلابس های انجمن ورزش های هوایی کشور ارائه می کند. در طول مراحل آموزشی، خلبان ها از تمامی این سایت ها پرواز را تجربه می کنند. کاپیتان فلای مفتخر است به واسطه حضور مربیان حرفه ای و با سابقه ای همچون استاد پوریا غلامی، بهترین دوره های آموزش پاراگلایدر در تهران را برگزار کند.
البته شما می توانید انواع پرواز تفریحی دونفره را نیز در آکادمی کاپیتان فلای تجربه کنید.
برای آشنایی بیشتر بهتر است به مقاله خرید بلیط پاراگلایدر مراجعه کنید.

آشنایی با مراحل آموزش پاراگلایدر
آموزش پاراگلایدر به 4 مرحله اصلی و 4 مرحله فرعی تقسیم بندی می شود. برای اینکه به یک خلبان حرفه ای پاراگلایدر تبدیل شوید باید 4 مرحله اصلی و یکی از مراحل تکمیلی را با موفقیت پشت سر بگذارید.
پس از گذراندن هر مرحله یا دوره پاراگلایدر یک گواهینامه رسمی دریافت می کنید که علاوه بر الزامش جهت دریافت مجوز پرواز، پیش نیاز شرکت در دوره های آموزشی بعدی هم هست.
مراحل آموزش پاراگلایدر در آکادمی کاپیتان فلای بر اساس سیلابس های استاندارد انجمن ورزش های هوایی کشور طراحی شده و گواهینامه های مورد ارائه نیز مورد تایید سازمان هواپیمایی هستند. در ادامه به شرح مختصر دوره های آموزش پاراگلایدر می پردازیم:
مراحل اصلی
دوره مقدماتی یا Beginner
این دوره مخصوص تازه کارهایی است که قصد دارند آموزش پاراگلایدر را از صفر شروع کنند. دوره مقدماتی کوتاه ترین مرحله آموزش پاراگلایدر است که طی آن نیازی به تهیه لوازم و تجهیزات و پاراگلایدر ندارید و آکادمی کاپیتان فلای در این دوره تمامی تجهیزات مورد نیاز را در اختیار شما قرار می دهد.
این مرحله (مانند تمام مراحل دیگر) از ترکیب کلاس های تئوری و عملی تشکیل شده است. در کلاس های تئوری با مبانی ابتدایی، تجهیزات و بخش های مختلف پاراگلایدر آشنا می شوید. سپس از آن چند پرواز دو نفره همراه مربی، و چند پرواز بسیار کوتاه از په های کم ارتفاع انجام می دهید. بعد از این با اصول اولیه آشنا شدید نوبت به پرواز تک نفره می رسد.
در دوره مقدماتی تکنیک های پرواز سولو را آموزش خواهید دید و گواهینامه آن را دریافت خواهید کرد. پرواز سولو به معنی پرواز روی یک خط مستقیم، تحت نظارت دائمی مربی است. این در واقع همان مهارت به پرواز درآمدن با پاراگلایدر است.
دوره مستقل یا Novice
با پشت سر گذاشتن دوره مقدماتی هنوز به یک خلبان پاراگلایدر واقعی تبدیل نشده اید. برای این کار باید حتما در دوره مستقل شرکت کنید. در دوره مستقل یا Novice مهارت های پروازی خود را گسترش می دهید تا بتوانید کارهایی بیشتر از پرواز کردن روی یک خط مستقیم را انجام دهید.
افرادی که دوره مستقل را پشت سر می گذارند توانایی تغییر جهت بال در هنگام پرواز، ترمال گیری ابتدایی، کنترل چتر روی زمین و غیره را پیدا خواهند کرد. افرادی که گواهینامه Novice دریافت می کنند مهارت کافی برای انجام پروازهای تفریحی تک نفره، بدون نظارت یک مربی حرفه ای را خواهند داشت.
توجه داشته باشید که در این دوره باید تجهیزات پاراگلایدر خودتان را خریداری کنید. همچنین با داشتن گواهینامه این دوره، امکان گرفتن گواهینامه هاس بینالمللی پاراگلایدر را نیز خواهید داشت.
اکثر افرادی که قصد دارند فقط به صورت تفریحی پروازهای ساده انجام دهند، مراحل آموزش پاراگلایدر را تا سطح مستقل یا نهایتاً امنیت پرواز دنبال می کنند. پس از دوره مستقل وارد مراحل حرفه ای آموزش پاراگلایدر می شوید.
دوره متوسطه یا Intermediate
دوره متوسطه آغاز ماجراجویی شما به عنوان یک خلبان حرفه ای پاراگلایدر خواهد بود. افرادی که قصد دارند پاراگلایدر سواری را در سطحی فراتر از پروازهای تفریحی دنبال کنند، کار خود را از دوره متوسطه آغاز می نمایند. برای شرکت در این دوره حتما باید گواهینامه مستقل و امنیت پرواز را داشته باشید.
در این مرحله خلبان با تکنیک ها و مهارت های پیچیده تر پروازی آشنا شده و توانایی ترمال گیری، مانورهای آکروباسی ساده و پروازهای مسافت (نیمه بلند) را آموزش می بیند. تمامی مهارت های اصلی مورد نیاز یک خلبان حرفه ای در این دوره به شما آموزش داده می شود. مهارت هایی که در دوره بعدی باید آن ها را تکمیل کرده و درشان استاد شوید.
دوره پیشرفته یا Advanced
دوره پیشرفته مخصوص خلبان های خیلی حرفه ای است. در این مرحله عملا تمام آموزش های لازم برای انجام یک پرواز حرفه ای را دیده اید و باید بشتر روی تمرین، یاد گرفتن فوت و فن های کلیدی و انتقال تجربه کار کنید. بیشتر پروازهای انجام شده در این دوره از نوع کراس کانتری یا مسافت هستند.
پروازهای مسافت سخت ترین نوع پرواز با پاراگلایدر به شمار می روند که تمام مهارت های خلبان را به چالش می کشند. در این مرحله باید تعداد مشخصی پرواز کراس کانتری در لاگ بوک شما ثبت شود تا اجازه اخذ گواهینامه را دریافت کنید.
شما برای شرکت در مسابقات پاراگلایدر و ثبت نام در دوره مربیگری حتما باید گواهینامه دوره پیشرفته را داشته باشید.

مراحل تکمیلی
دوره امنیت پرواز یا SIV
امنیت پرواز مهمترین و کلیدی ترین دوره تکمیلی آموزش پاراگلایدر به شمار می رود. در این دوره یاد می گیرید که چگونه باید چتر را در شرایط ناپایدار کنترل کنید. در این راستا باید بر اساس دستورالعمل های خلبان، شرایط ناپایدار را بازسازی کرده و نحوه مقابله با آن ها را تمرین کنید. مهارت هایی نظیر فول استال، بیگ ایرز، پرواز به عقب، اسپیرال و غیره در این دوره به شما آموزش داده می شوند.
کلاس های عملی این دوره همگی روی سطح آب انجام می شوند تا در صورت سقوط خطری جان شما را تهدید نکند. افرادی که قصد دارند تنها پروازهای تفریحی تک نفره انجام دهند و آموزش را تنها تا مرحله مستقل دنبال نمایند، معمولا در این دوره هم شرکت می کنند تا امنیت پروازهای خود را تضمین کنند. به یاد داشته باشید که مهارت های شما مهمترین ضامن امنیت و سلامت شما در حین پرواز با پاراگلایدر خواهد بود.
داشتن گواهینامه SIV همچنین پیش نیازی مهمی برای شرکت در دوره های بعدی است.
این دوره معمولا در دو سطح پایه و مسافت برگزار می شود. سطح پایه مخصوص خلبان های مستقل بوده و به آموزش مهارت های ابتدایی امنیت پرواز اختصاص دارد. سطح مسافت اما ویژه خلبان های حرفه ای است که قصد دارند با مهارت های لازم جهت تضمین امینی پروازهای دشوار کراس کانتری آشنا شوند.
دوره آکروباسی یا Acro
این دوره تکمیلی مخصوص افرادی است که به دنبال هیجان بیشتر می گردند. در این دوره با مانورهای پیچیده و هیجان انگیز پاراگلایدر آشنا می شوید. مانورهای آکروباسی هم بسیار سخت هستند، هم بسیار خطرناک اما از آن طرف بسیار هیجان انگیزند. مانورهای آکروباسی در دسته مانورهای نمایشی به شمار می روند. برای شرکت در این دوره باید حتما دوره SIV را پشت سر گذاشته باشید.
دوره پرواز دو نفره یا Tandem
این دوره مخصوص خلبان های حرفه ای است که قصد دارند از مهارت های خود کسب درآمد کنند. با شرکت در این دوره یاد می گیرید که چگونه به عنوان خلبان، یک مسافر را هم همراه خود ببرید. افرادی که گواهینامه تندم را دریافت کرده اند هم می توانند به عنوان خلبان در آکادمی های پروازی استخدام شوند، هم به صورت مستقل اقدام به سوار کردن مسافر کنند.
برای شرکت در این دوره باید گواهینامه پیشرفته را داشته باشید.
دوره مربیگری
این دوره مخصوص خلبان های حرفه ای است که مایلند به عنوان مربی پاراگلایدر هم فعالیت کنند، زیرا سطح مهارت هایشان به اندازه ای رسیده که به سادگی می توانند وارد کار آموزش پاراگلایدر شوند. برای این کار لازم است گواهینامه مربی گری پاراگلایدر دریافت کنید که پیش نیاز آن داشتن گواهینامه پیشرفته است.
هزینه مراحل آموزش پاراگلایدر
هزینه هر کدام از مراحل آموزش پاراگلایدر ، بسته به دوره متفاوت است. به صورت متوسط و میانگین هزینه دوره های مختلف آموزش پاراگلایدر در یک آکادمی استاندارد در سال 1402 بین 20 تا 30 میلیون تومان است. البته این مبلغ جدای از هزینه ای است که باید برای خرید تجهیزات پاراگلایدر کنار بگذارید.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله خرید پاراگلایدر را مطالعه کنید.
سوالات متداول
آیا برای آموزش پاراگلایدر محدودیت سنی وجود دارد؟
حداقل سن هنرجوی پرواز باید 16 سال باشد. خیلی از مراکز هم تنها افراد 18 سال به بالا قبول می کنند. این موضوع بستگی به سیاست های اکادمی مورد نظر شما دارد. از آن طرف اما هیچ محدودیتی نیست. حتی افراد بالای 60 سال هم می توانند پاراگلایدر سواری را آموزش ببینند. کافی است شرایط جسمانی مناسبی داشته باشند.
آیا پاراگلایدر سواری برای مردان و زنان تفاوتی دارد؟
خیر، جنسیت شما هیچ ارتباطی به آموزش پاراگلایدر نداشته و خانم ها نیز به اندازه آقایان می توانند پاراگلایدر را آموزش ببینند. در ایران نیز هیچ محدودیتی برای آموزش پاراگلایدر سواری به بانوان وجود ندارد.
آیا گواهینامه پاراگلایدر معبر است؟
بله، تمامی گواهینامه های آکادمی کاپیتان فلای از طرف سازمان هواپیمایی کشور صادر می شوند و اعتبار رسمی دارند. هرچند با این گواهینامه ها اجازه پرواز در کشورهای خارجی را ندارید. جهت پاراگلایدر سواری در کشورهای خارجی که از شما طلب گواهینامه و مجوز رسمی می کنند، باید گواهینامه بین المللی FAI داشته باشید که خوشبختانه امکان گرفتن آن از داخل ایران وجود دارد.
آموزش پاراگلایدر چقدر طول می کشد؟
این مسئله بسته به تایم آزاد و تعهد هنرجو بستگی دارد. اگر دوره های آموزشی را مرتباً و پشت سر هم برگزار کنید و در هفته چند جلسه تمرینی داشته باشید، می توانید کل مراحل آموزش پاراگلایدر از صفر تا صد را زیر یکسال به اتمام برسانید.
با این وجود به صورت میانگین تبدیل شدن به یک خلبان حرفه ای پاراگلایدر به 2 سال آموزش نیاز دارد. خیلی از افراد هم هستند که دیرتر از این آموزش های خود را به اتمام می رسانند، چون بین دوره های آموزشی فاصله می اندازند. شما می توانید آموزش را تا دوره مستقل ادامه دهید و چند سال بعد، در صورت تمایل برای شرکت در دوره های بعدی اقدام کنید. مدت زمان آموزش پاراگلایدر کاملا به خود شما بستگی دارد.
نتیجه گیری
در این مقاله از کاپیتان فلای تلاش کریم تا توضیحاتی را در خصوص مراحل آموزش پاراگلایدر ارائه دهیم. بر اساس بخشنامه های سازمان هواپیمایی کشور که مرجع رسمی صدور گواهینامه پاراگلایدر در ایران است، تمامی دوره های آموزشی باید بر اساس سیلابس های استاندارد تعیین شده توسط انجام ورزش های کشور برگزار شوند. به همین خاطر ساختار دوره های آموزشی در آکادمی های معتبر تقریبا مشابه هم است. تفاوت اما در تجربه و مهارت مربیان مجموعه است.